Architektonické soutěže

22. 2. 2012 15:29

Architektonická soutěž je nejobjektivnější a nejtransparentnější způsob, jak vybrat nejkvalitnější projekt. Pokud někomu jde o kvalitu prostředí, pak by měl soutěž vypsat na každou zakázku. To by si jeden řekl, že se u nás musí každoročně vypsat tisíce soutěží. Jenže to je omyl, milý čtenáři. Regulérní soutěže na území ČR za jeden rok lze spočítat takřka na prstech dvou rukou.

Architekti jsou po soutěžích hladoví, ačkoliv to pro ně často představuje mnoho práce s nejistým výsledkem. Zúčastnit se soutěže je vlastně profesionální sebevraždou, protože vynaložíte strašně moc úsilí pro něco, co může vyhrát jen jeden, a to třeba ze sta účastníků.

O smyslu architektonických soutěží už bylo napsáno mnoho, takže mohu pouze odkázat na některé další články, které ho objasňují (tady anebo tady).

Kauza kolem soutěže na návrh Kostela bl. Marie Restituty v Brně – Lesné opět prokázala, jak málo stačí, aby bylo veškeré úsilí o dobrou věc zmařeno. Stačí absence osvěty ze strany ČKA spolu s absencí komunikace ze strany biskupství a věc se řítí špatným směrem.

Zadavatel, v tomto případě biskupství, má právo na argument, který jako jediný zazněl v telefonickém rozhovoru zmíněném v předchozím příspěvku: „My jsme zadavatel a ČKA nám nemá do naší soutěže co kecat.“ Ano, na takové vyjádření má vyhlašovatel právo. Vkládá do soutěže vlastní prostředky a sám nastavuje kriteria hodnocení.

Zde je ovšem prostor pro osvětu. Zadavatelům se musí vysvětlit, že součinnost s Komorou architektů má sloužit pro dobro věci, nikoliv pro její škodu. Jsem spolu s arch. Rösslerem přesvědčen, že čím více soutěží proběhne podle regulí ČKA, tím více se postaví dobrých domů.

Jenže zatímco ČKA uplatňuje represivní chování vůči zadavateli namísto preventivní osvěty, zadavatel zase není otevřen věcným připomínkám. A začarovaný kruh se uzavírá...  

Podstatné již bylo řečeno a více se ke kauze vyjadřovat nebudu. Nemám mandát mluvit za ČKA (ještě nejsem ani jejím členem) a po předešlé zkušenosti ani nemíním vstupovat do další komunikace s biskupstvím (víc by mě ten problém pálil, kdyby se odehrával na území naší diecéze, ale tady stavba nového kostela nehrozí...). Kompetentní osoby nechť dělají, co umí.

Zobrazeno 2981×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona