Ad Bláznivý Breivik

26. 7. 2011 15:03
Rubrika: články

Nor Anders Behring Breivik sebral zbraně, odjel na ostrov Utoya a postřílel tam na 80 členů jedné norské vládní strany.  Přečetl jsem si pár pasaží z Breivikova manifestu 2083 (celý ke stažení zde) a s politováním musím říct, že mne ani moc nepřekvapila nápadná podoba jeho myšlenkových pochodů s tím, co se objevuje na některých blozích či „křesťanských“ webech. Střelec Breivik s oblibou cituje Václava Klause, za svého největšího nepřítele  považuje multikulturní Evropu a za svůj cíl Evropu zbavenou migrantů jiné rasy a islámu.

A přesto se v něm člověk nevyzná. A. B. Breivik vraždí, i když jeho země patří k ekonomicky nejstabilnějším na světě. Hlásí se ke konzervativnímu protestantismu, a přitom jedná v přímém rozporu s křesťanskou etikou. Jeho hlavním nepřítelem jsou cizorodé vlivy v Evropě, a přitom střílí do norské mládeže.

Inu, existují u nás lidé podobného ražení. Tak například porovnáte-li Breivikův manifest s blogem jednoho „skromného úspěšného človíka s rodinou“ (ve skutečnosti se jedná o chorobně narcisistického, frustrovaného a rozvedeného jedince), čirou náhodou taktéž s iniciály A. B. B., naleznete společné citace, při nichž vám běhá mráz po zádech. Norsko je nám blíž, než se zdá. Přibývá u nás lidí, kteří si pletou národní hodnoty se svými komplexy, kteří nepochopili význam slova konzervatismus a považují za něj, když se nechají vyfotit s fajfkou; kteří zaměňují názor za zjevenou pravdu, modlitbu za komerční produkt a pletou si víru s ideologií. A co je šokující a varovné, objevují se čím dál víc mezi „křesťany“.

„Jeden člověk s vírou se vyrovná síle sta tisíc, kteří mají jen zájmy,“ napsal A. B. Breivik na svém profilu na Twitteru. V tom by mohl mít formálně pravdu – podobně se vyjadřuje i Evangelium. Rozumnému člověku však musí být jasné, že tato Breivikova „víra“ nemá vůbec nic společného s vírou v Ježíše Krista.

A jaký je rozdíl mezi teroristou z Afghánistánu a teroristou z Norska? Jako bych slyšel obhajobu konspirátorů: "Ve skutečnosti šlo o akci CIA, Mossadu, Bruselu, Wall Streetu, židů, zednářů a pravdoláskařů za účelem diskreditace patriotů (a taky prezidenta Klause). Dalším z cílů je dotáhnout Norsko do EU - jde samozřejmě o ropu. A dost možná žádný Breivik neexistuje a jde jen o mediální fikci jako v případě Bin Ládina."

Zkrátka, když někdo něčemu věří, nemá problém najít si lexikální prostředky, jak svou pravdu dokázat. Stačí přidat trochu zaslepeného fanatismu a už zbývá jen krok k tomu začít v zájmu této "pravdy" vraždit. Fundamentalismus psychopaty přitahuje, protože zdánlivě ideologicky ospravedlňuje jejich nenávist a frustrace. To vám řekne každý psycholog. A fundamentalisté pro svou víru přímo potřebují jednoduché černobílé axiomy, zakotvené v údajné národní kultuře či v náboženském nebo politickém přesvědčení.

Názory původem z krajní pravice se stávají stále více společensky přijatelnějšími. Nějaký čas jsem pobýval v protestantském Nizozemí, v katolické Belgii i ve zmateném USA. Bavil jsem se s desítkami křesťanů z celého světa. Všude je cítit strach z extremismu a zároveň jeho čím dál větší pronikání do hlavních politických proudů.

Není těžké vygooglit si názory některých „pravověrných“, zastávajících ideje,  jež uvedly svět do dvou světových válek. Ukazuje se, že pravicový extremismus je 60 let po válce opět podceněn. Lidí, co po internetu píší názory ála Breivik, jsou tisíce. Nenosí hnědé košile a nestřílí do lidí. Jak ale poznat, zda si jeden z nich neuplácal doma bombu?

Příčinou dění posledních dní není multikulturní Evropa, nýbrž fanatická vykonstruovaná nenávist, založená na sníženém intelektu, neschopnosti vnímat svět v souvislostech a intepretovat dějiny. Jak kdosi uvedl: tohle už není o tom, kdo má jaký politický nebo náboženský světonázor, zda je někdo pravicový či levicový, liberál či konzervativec, heterosexuál či homosexuál. To už je bohužel o tom, kdo má v sobě ještě poslední zbytky zdravého rozumu.

Protože je v Norsku muslimů asi stejně jako u nás, jal se Breivik vystřílet levicovou mládež. Možná budou blogeři výše uvedeného typu - v zájmu "křesťanských a konzervativních" hodnot - dalšími střelci. Seznam obětí, který se neustále rozšiřuje o nová jména, už si většinou sestavili....

Zobrazeno 6629×

Komentáře

znova2010

Souhlas.

jenikjejenjeden

Já zůstávám v šoku už pár dní. Obávám se, že můj politický názor je podobný jako názor těch mladých z Utoyi a proto bych asi potřeboval zastřelit. Nedokážu se ubránit dojmu, že podobný názor dřímá i v mnoho Češích. Když nedávno převzali odboráři úlohu neexistující občanské společnosti, tisíce lidí se na fb přidali do skupiny Za mě nestávkujete a k tomu spousty nenávistných komentářů. Ale za poslední týden se nikdo z mých přátel (na fb) nepřidal k ničemu, co by vyjadřovalo solidaritu s obětmi mimořádně brutálního útoku na samotnou podstatu demokracie, tolerance a občanské společnosti. Levicově laděná mládež zkrátka nikoho netrápí, každý přece jede na sebe. Měli se líp schovat!

Filip Landa

Za povšimnutí taky stojí, že potrefené husy se brání přesně tak, jak ve článku předpokládám:

A.B.B: "...vyjadřuje podezření, že celý incident může být jen tzv. psychologickou operací za účelem diskreditace sílícího národoveckého a euroskeptického hnutí. Obsahuje totiž mnoho nesrovnalostí a nápadně připomíná útoky pod falešnou vlajkou (false flag). Pak se ptejme, jakým cílům měl posloužit. Ostrakizace konzervativních myšlenek by byl jedním z nich. Současné mediální uchopení tohoto tématu by tomu nasvědčovalo."

jenikjejenjeden

A ke všemu kombinace s paranoiou.

Filip Landa

"Díkybohu, že naši pravičáci tyto části manifestu nepřeložili, a že je nedávali v našich církevních kruzích k podpisu před střelbou. To by byla úplná katastrofa, kolik dobrých věřících by to asi podepsalo, nejspíš včetně kněží a možná i biskupů."

V. Umlauf: http://umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/index.php?clanek=783

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona