Starý Most

26. 3. 2011 13:05
Rubrika: články

Málokdo ví, že principy zásadního fenomenologického díla teorie urbanismu The image of the city od Kevina Lynche se pokusil v 70. letech aplikovat Jiří Ševčík do svých průzkumů v nově vybudovaném městě Most, a tak vznikla studie Obraz města Mostu. Výsledek byl jasný.  V novém městě se obyvatelé neorientovali, nedokázali pomocí mentálních map popsat svou každodenní cestu do práce, neidentifikovali se s novým prostředím. Lidé si i 10 let po přestěhování více pamatovali starý Most, uměli nakreslit jakýkoliv jeho detail, vylíčit přesně jeho podobu, pro každého nějaká část či budova starého Mostu znamenala silný symbolizační vztah. Ač byla snaha o kvalitní a příjemnou náhradu, jak napovídá tento zajímavý rozhovor, nikdo lidem nevrátil po staletí budované kořeny, vztah a tradici. Uhlí mělo větší hodnotu. Finanční a energetickou.

Dnes je to přesně 47 let, kdy vešlo v platnost rozhodnutí vlády ČSSR č. 180 ze dne 26. března 1964 o likvidaci města s více než 50 000 obyvateli. Rozhodnuto bylo ovšem už dávno; starý Most již nějaký čas byl zcela účelově ponechán postupnému chátrání. Nevyčíslitelná hodnota krajinná, historická (Most měl hned po Praze největší kolekci kamenných gotických domů), duševní (více než 750 let tradice) i duchovní (vzpomeňme na přesun kostela Nanebevzetí Panny Marie) se zcela vypařila během patnácti let.

Co na to obyvatelé Horního Jiřetína? Co na to zámek Jezeří? Co na to dnešní uhlobaroni? A česká vláda?

Zobrazeno 7400×

Komentáře

jenikjejenjeden

já se v tom taky moc neorientuju, ale s oblibou vyvracim lidem zažitý představy, který v tomhle případě prostě v lidech jsou. stejne to vi nejlip sasek, tak co.

Filip Landa

Za českou je tam čapoun, tak je to pořešený.

Zobrazit 32 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona