Jednoduchý návod, jak získat povinné povolení k pobytu

4. 12. 2010 17:23
Rubrika: články

aneb Kterak zaměstnat 100 přebytečných úředníků

Začněte koncem září ve městě Gent. Na jednom webu se komplikovaně proklikejte k jakémusi formuláři, kde vyplňte nesmyslně složitým systémem veškeré údaje o své osobě, div že ne velikost bot. Předpokladem je, že úředník neumí anglicky, tudíž formulář musí být ve vlámštině, pro překlad však můžete použít anglický vzor ke stažení na webu tamtéž. To, že je zde jako povinné políčko uvedeno vízum, které jakýkoliv obyvatel Evropské unie vůbec nepotřebuje, vás nesmí překvapit. Formulář odešlete s kopií občanky a portrétovou fotkou v plném rozlišení na jakousi adresu a čekejte. Po uplynutí čtrnácti dnů by vám měla přijít odpověď, v níž se dočtete, že vaše data byla postoupena dále ke zpracování, a že máte očekávat pracovníka policie, který se za vámi staví na uvedené adrese, aby se přesvědčil, že na ní skutečně pobýváte. Datum příchodu policisty vám ovšem nikdo předem neřekne, to je věc náhody.

Čekejte tedy další měsíc a nepanikařte, pokud se během něj nic nestane. Za měsíc si ve schránce vyzvedněte upomínku, že policista se tu stavil dopoledne – kupodivu zrovna v době, kdy vy jste byli ve škole. Pro sjednání další policejní návštěvy volejte na uvedené číslo. Utraťte tedy pár centů za jeden telefonní hovor. Tam vám sdělí, že si termín stanoví opět oni sami a že se máte v následujícím týdnu prostě zdržovat doma, abyste se s policistou náhodou opět neminuli. Zhruba za týden očekávejte policajta znovu, tentokrát odpoledne. Pokud budete tou dobou doma,  policajt bude chtít vidět ubytovací smlouvu, ID a kartu studenta. Do svého formuláře vyplní naprosto totožné údaje, které jste již jednou uvedli v prvním mailu. Poté vám sdělí, že máte čekat na další instrukce mailem.

Čekejte další měsíc. Na začátku prosince vám v mailu přijde zpráva, že dotčený úřad obdržel policejní potvrzení, a že za týden se máte dostavit v uvedený čas na uvedenou adresu s pěti! pasovými fotkami, ID, řidičákem, dokumentem zdravotního pojištění a peněžním obnosem 17 €. Je nutné, abyste tento obnos měli přesně, úředníci nerozměňují. Je velmi důležité, abyste tam byli přesně na čas, jinak je nutné tuto schůzku posunout na jiný den.

Shodou okolností je termín stanoven zrovna na dobu, kdy byste měli být opět ve škole. Proto v mailu odepište, že se vám to nehodí a že žádáte o změnu termínu. Za 4 dny vám přijde odpověď, že se máte stavit během následujícího týdne v jiné budově stejného úřadu na jakémsi speciálním oddělení na druhé straně města. Tam jděte a vystůjte si pořádnou frontu. Po třech hodinách čekání vám úřednice během deseti sekund dá papírek s telefonním číslem, na něž máte zavolat. To je vše, co od tohoto oddělení úřadu dostanete.

Zkuste následně zavolat na uvedené číslo, abyste zjistili, že se na něm nikdo neozývá. Sem tam to tedy během pracovního týdne zkoušejte do doby, než vám někdo ten telefon konečně zvedne. Zkuste komunikovat s úřednicí anglicky, třeba se po chvíli chytne nebo vás odkáže na někoho, kdo anglicky umí. Do telefonu nadiktujte téměř všechny údaje, které jste už vyplňovali ve dvou předchozích formulářích. Pak vám bude sděleno, že máte čekat na další mail.

Čekejte další měsíc. Po měsíci vám přijde mail s nově stanoveným termínem, kdy se máte dostavit na uvedenou adresu s pěti! pasovými fotkami, ID, řidičákem, dokumentem zdravotního pojištění a peněžním obnosem 17 €. Je nutné, abyste tento obnos měli přesně, úředníci nerozměňují. Je velmi důležité, abyste tam byli přesně na čas, jinak je nutné tuto schůzku posunout na jiný den.

Na smluvenou schůzku se tentokrát už raději dostavte i přesto, že byste měli být ve škole. Čtyři pasová fota si od vás vezmou, jedno vám vrátí. Na místě vyplňte potřetí podobný formulář, jaký jste již dvakrát vyplňovali. Po zaplacení a okopírování všech potřebných dokumentů vám bude sdělen termín, kdy si můžete přijít pro jakousi rezidenční kartu, která vás opravňuje k pobytu ve městě.

Shodou okolností je tento termín stanoven na dobu, kdy už budete dávno zpět doma, a tudíž je vám povolení k pobytu v Gentu naprosto k ničemu. Opusťte tedy Belgii s touto nedořešenou byrokratickou zátěží, kvůli níž městský úřad zaměstná dalších 50 lidí, aby se vaším případem v dalších letech zabývali a případně jej po čase stornovali.

A pak že ČR je byrokratická země.

Zobrazeno 2457×

Komentáře

saintAgnes

:-D lol

jenikjejenjeden

Hele ve Francii taky strašnejch papírů. Nesrovnatelný s Čechama. Musel jsem si vymyslet podpisy rodičů a pak jsem to kopíroval na kopírce s přehulenym kontrastem, aby to vypadalo jako faxovaný... a pak jsem musel vysvětlovat, že bankovní šeky už se u nás nepoužívaj apod.

Ferenc

Není náhodou v EU volný pohyb osob?

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona