Zemřel Jan Kaplický

Úmrtnost architektů v poslední době nějak stoupá... Sotva jsem navštívil operu v Sydney, zemřel její autor Jörn Utzon. Sotva mě J.K. potvrdil jako přítele na facebooku, zemřel... :-/

Ve středu 14.1. zemřel v Praze ve věku 71 let Jan Kaplický, autor kontroverzního návrhu Národní knihovny pro českou metropoli. Zemřel v den, kdy mu jeho žena Eliška porodila dceru.

"Podobně jako protijaderní aktivisté u Temelína jsem ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné byla," prohlásil o Kaplického návrhu knihovny prezident Klaus.

"Já vydržím jakýkoliv architektonický tlak, ale ten kolem Národní knihovny v Praze je politický. Ten neumím." řekl v jednom rozhovoru světoznámý architekt.

Loni v říjnu se Kaplický stal prvním člověkem, který odmítl státní cenu, již uděluje ministerstvo kultury za přínos v oblasti literatury, divadla, hudby, výtvarného umění a architektury. Porota mu cenu udělila za mimořádné architektonické dílo doma i v zahraničí. "Považuji za nepřijatelné akceptovat cenu od úřadu, který mi brání se realizovat," napsal architekt ministrovi kultury k tomuto paradoxu.

Tak. Už ho kluci z magistrátu dohnali k infarktu. Samotnou stavbu nijak neobhajuji, ale nutno říct, že se vůbec nedivím Kaplického vztahu k českému národu. Nakonec tu nic nepostaví.

Ve sporu o knihovnu se spolu utkali výrazně jen dva architekti - Jan Kaplický a Martin Roubík (autor Alexandrijské knihovny, dvojnásobný vítěz voleb děkana FA TUL, jehož dvakrát odmítl rektor jmenovat).

Ani jeden z nich nebyl spasitel či prorok, ale oba měli společný zájem, kterému podřizovali vše: aby se dílo tvořilo kvalitně a aby vznikaly věci, které jsou dobré. Především pak vždy jednali otevřeně, upřímně a přímočaře a nehráli žádná divadýlka. Oba dva tvrdě narazili na to, že v ČR o prostředí, v němž vyrůstáme, nerozhodují odborníci, nýbrž byrokrati a politici.

Oba dva jsou již po smrti. Pomohla je udolat malost lidí, po nichž za pár let pes neštěkne (v čele s primátorem Bémem, jenž svůj zprvu nadšený názor na knihovnu změnil během jednoho dne v její odmítání).

Kdybych to měl patetizovat (jakože samozřejmě chci:-), tak řeknu asi toto: Kaplický se může postavit po bok těm, kdož se stali mučedníky za svoje dílo.

O dění kolem národní knihovny si můžete přečíst v červnových příspěvcích mého blogu, začínajících zde: http://sasek.signaly.cz/0806/narodni-knihovna-poprve-1/5 

Přeji příjemnou zábavu.

Bravo český národe, bravo česká politiko.

 

+ R.I.P. +

 

http://www.future-systems.com

Zobrazeno 2616×

Komentáře

Filip Landa

Agentura AFP se vrací ke Kaplického emigraci. "Dospěl jsem k názoru, že je čas odejít, protože tady už nebude žádná naděje do konce mého života," cituje jeho vyjádření k tomu, proč se rozhodl v roce 1968 opustit Československo...<br />
<br />
Bohužel - měl pravdu.

stugent

Dnes dávali na ČT o Kaplickém zajímavý pořad, spíše takové interview. Myslím, že to byl člověk, který byl pro společnost přínosem a je škoda, že se zde nemohl realizovat.<br />
<br />
Zaráží mě, že v centru Prahy stojí spousty bezduchých skleněných kostek, které nic nevyjadřují, ruší ráz historického města a nikdo proti nim nezasahuje. Naopak kus architektury, která splývá se svým okolím a zároveň předstihuje svou dobu, vyvolá podrážděné reakce některých orgánů (můžeme si domyslet i více významů slova orgán).

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona